Welcome to cyberskoglund.nu

Search   in  

 Create an AccountHome | Submit News | Your Account | Content | Topics | Top 10  

Innehåll
  ·  Hem

  ·  2006

  ·  2005

  ·  2004

  ·  2003

  ·  2002

  ·  2001

  ·  Tipsa nån

  ·  Kontakt

  ·  Gästbok

Information

Andreas Skoglund driver CyberSkoglund.nu. En inte särskillt seriös sajt om så lite som möjligt.

Mer seriösa sajter som Andreas är lite inblandad i:
www.natverksbygget.se
www.livechannel.se
www.curlingkanalen.se
www.y-center.se/harnosand


Annonser på CyberSkoglund?!?

SökLanguages
Välj Språk för gränssnitt:


  
IPRED eller lat?
Postad Sunday 12 April @ 22:22
Ämne det ska postas under: Allvar
AllvarHar köpt Guillous senaste bok "Inte om det gäller din dotter" via nätet. Helt lagligt för 155 kr. Det kändes skumt. Jag hade för ett par månader sedan laddat ner den via DC++, vilket jag tror är lagligt - men att låta någon annan ladda upp den hade nog varit olagligt. (Rätta mig om jag har fel).

När jag väl började lyssna på den nedladdade DC++-boken visade det sig att filer saknades och det blev konstiga hopp i boken. Jag valde då att ladda ner den helt lagligt via www.muntligt.se. Det kändes skumt. Inte bra, inte dåligt, men skumt.

Det är första gången Guillou och hans förlag får pengar av mig sedan "En medborgare höjd över varje misstanke" i slutet av 90-talet. Sen har jag lånat böcker och ljudböcker av andra, så Guillou har inte fått en spänn.

Det som gjorde det hela skumt var att jag inte visste varför jag köpt boken online. Jag ser tre möjliga orsaker:
1. IPRED-lagen skrämde mig
2. Jag var lat och slösaktig och ville snabbt lyssna på boken
3. Jag tycke att Guillou. trots att han är miljonär, var värd lite pengar för sin strålande arbetsinsats med alla böcker.

Om det var IPRED-lagen så känns det ännu skummare, för då vet jag inte om jag ska bli arg för att makthavarna lyckats med lagförslaget som jag inte tycker är demokratiskt riktigt, eller om jag ska bli lite imponerad över att lagen kanske funkar så att de som skapat verken faktiskt får mer betalt, vilket jag i första läget inte trott. Tänk om jag har haft fel? (Verkar detta förvirrande? Det är det för mig också isåfall - det är därför det är så skumt).

För att krångla till detta ytterligare kom jag på ett annat problem med just författare. Jag har länge sagt att upphovsrätten är förlegad och att artister måste hitta nya intäktskällor. Detta har stämt för musiker och filmskapare. De flesta musiker tjänar mer på att tillåta fri nedladdning än att förbjuda den. De jobbar upp sitt varumärke och tjänar mer på att fler kommer på spelningar. Filmare får tjäna pengar på produktplaceringar eller något sådant. Att det förmodligen skulle resultera i en minskad överklass i artistvärlden där man inte får miljontals dollar för en film eller skiva, skulle jag tycka kännas lite sunt. Men hur skulle det bli med författare? De skulle väl inte kunna tjäna på att folk laddade ner och läste /lyssnade på deras verk? För de kan väl inte tjäna på vare sig högläsningar eller produktplaceringar? Guillou skulle säkert kunna göra det, men hans böcker skulle få en sämre research. Kanske skulle den surgubben också göra som Gene Simmons i KIZZ, dvs vägra att ge ut nytt material bara för att folk inte betalar för sig.  Värre blir det för författare som Maria Gripe eller Hans Peterson, vars böcker redan kanske säljer i liten upplaga och än färre om de får laddas ned fritt - då kanske inte bokförlagen satsar på dem och det blir ett smalare utbud av författare där ute. Att produktplacera i all typ av litteratur fungerar nog inte. Jag kan tänka mig en dikt med produktplacering:

Inte ens en grå liten fågel som sjunger i SkiStars pist
det finns på den andra sidan och det tycker jag nog blir trist
Inte ens en grå liten fågel och aldrig en skön fjällhotellsvit
men den vackraste dagen som sommaren ger
har det hänt att jag längtat dit...


Det blir liksom inte lika bra som orginalet... Vissa saker bör någon betala för bara för att det är konst...

Nåväl, det känns skumt. Tänk om IPRED är bra? Det tror jag nu fortfarande inte, men den kanske inte är sååå himla kass som jag först trott. Oh då får vi problem... För då finns det plödsligt goda argument och goda referenser till varför ännu en storebrorslag ska införas och acepteras. Det blir liksom inte lika lätt att rätta till dumheten... Så, det känns skumt.

Vi får hoppas att det var punkt två eller tre på min första lista som står för sanningen; jag var lat och unnade Guillou lite extra pengar till sin bank, på samma samma sätt jag kan unna coca-cola en extra slant till sitt imperium när jag är riktigt, riktigt törstig på sommaren ibland.

Hursomhelst, jag faller i kategorin människor som laddat ned olagligt och sedan enklare tagit steget till legal nedladdning. Det är fortfarande ett mycket gott argument för att skippa IPRED och låta marknaden finna nya intäktsmöjligheter istället för att övervara folket.
/Andreas

 
Logga in
Alias

Lösenord

Har du inget medlemskap än? Du kan bli medlem. Som registrerad medlem har du lite fördelar som en temaväljare, kommentarsinställningar och möjligheten att skriva kommentarer under ditt eget namn.

Relaterade Länkar
· Mer om Allvar
· Artiklar av cybersko


Mest lästa artikel om Allvar:
Livet i Kenya...


Article Rating
Average Score: 0
Röster: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Alternativ

 Utskriftsvänlig sida Utskriftsvänlig sida


(c) 2006 CyberSkoglund.nu

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.10 Seconds